Lerarenopleiding Economie

Ligt jou interesse bij onderwerpen als: marktwerking, wisselkoersen, arbeidsmarkt, sociale zekerheid, inflatie, belasting, overheid en markt? Lijkt het je leuk met jongeren te discussiëren over inkomensverdeling, de economische crisis, en de Europese eenwording? Wil je graag les geven aan jongeren en zie jij het als uitdaging om het vak economie interessant te maken voor jongeren? Dan is een lerarenopleiding economie echt iets voor jou.

Economie heb je dagelijks mee te maken en is onderhevig aan veranderingen. Daarom is het belangrijk dat je het nieuws volgt en op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen. Andere taken als docent economie zijn bijvoorbeeld: mentor, begeleiden en motiveren van leerlingen, het voorbereiden van je lessen en overleg met ouders van leerlingen.

Als tweedegraads docent ben je bevoegd om les te geven op het VMBO en de onderbouw HAVO en VWO. Als je graag de bovenbouw HAVO en VWO les wilt geven dien je vervolgens je eerste graad te behalen.

Vaardigheden die o.a. worden ontwikkeld

–       Zelfreflectie

–       Vergaderen met collega’s

–       Gebruiken van nieuwe media

–       Kennis van het vak Economie en ontwikkelingen bijhouden.

–       Adolescentiepsychologie

–       Vakdidactische bekwaamheid

–       Orde in de klas houden.

Opleidingsduur

–       Voltijd, 4 jaar.

–       Deeltijd, 4 jaar.

–       Duaal, 4 jaar.

–       Kopstudie, 1 jaar.

Of je nu voltijd, deeltijd of duaal wilt gaan studeren, aan het eind van de lerarenopleiding Economie dient iedereen over dezelfde competenties te beschikken.

De kopstudie duurt in principe 1 jaar en is speciaal bedoeld voor mensen die al beschikken over een HBO Bachelor of WO Bachelor diploma.

Denk je te beschikken over eerder verworven competenties of een relevante vooropleiding dan kan je misschien vrijstelling krijgen voor bepaalde onderdelen. Informeer daarvoor bij een opleidingsinsituut naar de voorwaarden.

 

Toelatingseisen

Met de volgende diploma’s wordt je meestal zonder extra aanvullende eisen toegelaten:

–       HBO Bachelor diploma

–       WO Bachelor diploma

–       MBO niveau 4 diploma

Met de volgende 2 diploma’s hangt het ervan af, welk profiel je hebt gekozen:

–       HAVO diploma

–       VWO diploma

Bij zowel HAVO als VWO wordt je vaak zonder aanvullende eisen toegelaten met een Economie en Maatschappij profiel. Indien je Cultuur & Maatschappij hebt als profiel is het belangrijk dat je voor Economie hebt gekozen. Als je Natuur & Techniek of Natuur & Gezondheid hebt als profiel dan dien je te hebben gekozen voor Economie of Management en Organisatie.

Ben je ouder dan 21 jaar en heb je geen diploma? Bij diverse scholen is het mogelijk om een toelatingsonderzoek te doen.

Opleidingsinstituten en plaats van aanbod

–       Driestar Hogeschool in Gouda

–       Christelijke Hogeschool Windesheim in Zwolle

–       Fontys Lerarenopleiding in Sittard en Tilburg

–       Hogeschool van Amsterdam in Amsterdam

–       Hogeschool van Arnhem en Nijmegen in Nijmegen

–       Hogeschool Inholland in Amstelveen

–       Hogeschool Rotterdam in Rotterdam

–       LOI Hogeschool in Leiderdorp

–       Noordelijke Hogeschool Leeuwarden in Leeuwarden